Nederlandse kalverhouders zijn trots op hun vak. Ze zorgen goed voor hun kalveren met alle aandacht voor diergezondheid en dierenwelzijn.
Veel mensen weten dat Nederland bekendstaat om de melkveehouderij. Weilanden met koeien erin kennen we allemaal. De meeste mensen weten ook dat ons land veel zuivel produceert. In de melkveehouderij worden kalveren geboren, anders geven koeien geen melk. Het grootste deel van die kalveren gaat naar de kalverhouderij. Uiteindelijk zijn de dieren bestemd voor de productie van kalfsvlees. Dat maakt ons land dus niet alleen een koeienland, maar ook een kalverland!
Op deze website vertellen we je alles over de Nederlandse kalverhouderij. Je ziet en hoort veel kalverhouders enthousiast vertellen over hun werk met deze dieren en de zorg voor het milieu.
Altijd al willen zien hoe het werk op een kalverhouderij eruitziet? Deze kalverhouder geeft je graag een kijkje in zijn bedrijf!
De Nederlandse kalverhouderij staat internationaal goed bekend. Ondernemers in de hele keten – van kalf tot kalfsbiefstuk – zetten zich steeds sterker in voor het milieu:
Kalverhouder Wim
Vernieuwend en duurzaam:
“Wij geven onze kalveren patat en bier.”
Hoe zit dat?
Veel kalverhouderijen in Nederland zijn familiebedrijven met een lange geschiedenis. Alles draait daarbij om familiewaarden en bedrijfstrots. En het hele gezin helpt mee, van jong tot oud.
“We doen dit samen als gezin. Er springt altijd wel iemand bij.”
Kalverhoudster Mascha
“Ik loop 2x per dag een gezondheidsronde om te kijken of het goed gaat met de dieren”
Kalveren komen van de melkveehouderij en gaan dan naar de kalverhouderij. De dieren krijgen een goede bestemming voor het laten maken van mals, voedzaam en licht verteerbaar kalfsvlees en tal van andere producten. Uiteindelijk levert goede zorg voor dierenwelzijn en diergezondheid vlees van uitstekende kwaliteit op.