Header laat maar zien dan (1)

Een duurzame kalversector, hoe zit dat?

Duurzaamheid is
heel gewoon in de
Nederlandse kalverhouderij

Wat is de overeenkomst tussen de Nederlandse kalverhouderij, de Formule 1, online shoppen en vliegvakanties? Hint: het heeft iets met het milieu te maken.

💚🌍

Bekijk de video en je weet het!

Bij alles wat mensen of bedrijven doen, valt er iets te zeggen over de gevolgen voor het milieu. En iedereen neemt maatregelen om die gevolgen te beperken. Ook de Nederlandse kalverhouders.

Maar eerst een stap terug. Wat weten we eigenlijk over het kalf en de kalverhouderijen in Nederland?

 

🐮🥛

Nederland is een zuivelland

Zonder kalveren geen kaas, maar zonder melkveehouderij ook geen kalfsvlees. Een koe kan namelijk alleen melk geven als ze elk jaar een kalf krijgt. 🍼🐄

 

De meeste kalveren zijn niet geschikt om melk te produceren – denk alleen al aan de stierkalveren. Ze gaan naar de kalverhouderij en worden grootgebracht als vleeskalf. Nederlandse zuivel maakt van ons land daarom een echt kalverland.

Dus… een duurzame kalversector in Nederland. Hoe zit dat?

 

🌱🐄

Duurzame grondstoffen in het voer

Bij gezond voedsel denk jij waarschijnlijk aan een prei of broccoli. 🥦 Een kalf krijgt regelmatig wei voorgeschoteld. Dat is een gezond en duurzaam restproduct uit de zuivelsector. Ook verbouwen boeren lokaal gewassen voor diervoer.

Niets wordt verspild in de kalverhouderij! Bijna alles van kalveren wordt gebruikt om wat van te maken.

🩸😲

Ja, zelfs bloed en botten!

Een kalf bestaat uit meer dan alleen vlees. Wist je dat ‘bijproducten’ zoals botten, bloed en huiden van kalveren een nieuwe bestemming krijgen als medicijnen, leer en lijm?

 

Zelfs kalvermest is waardevol! Kalvermest wordt onder andere verwerkt tot meststof voor fruittelers en voor boomkwekers. Wat niet wordt verwerkt, gaat naar akkerbouwers in de omgeving voor de teelt van aardappelen, graan, maïs en bieten.🌱🐄 Dit draagt bij aan een circulair systeem waarbij niets verloren gaat en alles op een nuttige manier wordt ingezet. No waste! ♻️

En veel kalverhouders werken energieneutraal

💚⚡

Kalverhouders leveren jou groene stroom

Kalverhouders leveren groene stroom. Hoe zit dat? Veel kalverhouders wekken energie op met zonnepanelen op hun stallen of windmolens op hun erf. En daarvan gebruiken ze niet alle energie. Het restant leveren ze als groene stroom aan huishoudens. 💡👍

De volgende keer dat je je telefoon oplaadt, denk dan eens aan de Nederlandse kalverhouder. Ze helpen ons groene stroom op te wekken.

Je ziet het. Duurzaamheid is heel gewoon in de Nederlandse kalverhouderij. 🐄💪