Bij alles wat mensen of bedrijven doen, valt er iets te zeggen over de gevolgen voor het milieu. En iedereen neemt maatregelen om die gevolgen te beperken. Ook de Nederlandse kalverhouders.
Zonder kalveren geen kaas, maar zonder melkveehouderij ook geen kalfsvlees. Een koe kan namelijk alleen melk geven als ze elk jaar een kalf krijgt. 🍼🐄
De meeste kalveren zijn niet geschikt om melk te produceren – denk alleen al aan de stierkalveren. Ze gaan naar de kalverhouderij en worden grootgebracht als vleeskalf. Nederlandse zuivel maakt van ons land daarom een echt kalverland.
Bij gezond voedsel denk jij waarschijnlijk aan een prei of broccoli. 🥦 Een kalf krijgt regelmatig wei voorgeschoteld. Dat is een gezond en duurzaam restproduct uit de zuivelsector. Ook verbouwen boeren lokaal gewassen voor diervoer.
Een kalf bestaat uit meer dan alleen vlees. Wist je dat ‘bijproducten’ zoals botten, bloed en huiden van kalveren een nieuwe bestemming krijgen als medicijnen, leer en lijm?
Zelfs kalvermest is waardevol! Kalvermest wordt onder andere verwerkt tot meststof voor fruittelers en voor boomkwekers. Wat niet wordt verwerkt, gaat naar akkerbouwers in de omgeving voor de teelt van aardappelen, graan, maïs en bieten.🌱🐄 Dit draagt bij aan een circulair systeem waarbij niets verloren gaat en alles op een nuttige manier wordt ingezet. No waste! ♻️
Kalverhouders leveren groene stroom. Hoe zit dat? Veel kalverhouders wekken energie op met zonnepanelen op hun stallen of windmolens op hun erf. En daarvan gebruiken ze niet alle energie. Het restant leveren ze als groene stroom aan huishoudens. 💡👍
De volgende keer dat je je telefoon oplaadt, denk dan eens aan de Nederlandse kalverhouder. Ze helpen ons groene stroom op te wekken.