Linda en Eddy, kalverhouderij De Kleine Stroet:

Ze hebben veel respect
voor voeding

Opgroeien voor voedselproductie

Bij kalverhouderij De Kleine Stroet gaat het niet alleen om het grootbrengen van kalveren, maar ook om het hebben van respect voor voedsel.

”Onze ervaringen met de Oekraïense moeder en dochter hebben onze blik op de wereld verruimd en ons bewust gemaakt van het belang van respectvolle omgang met voeding.”

“De Oekraïners die bij ons op de boerderij verblijven, hebben respect voor voeding. Als je ze meeneemt naar de stal – ook al komen ze uit de grote stad – dan snappen ze heel goed dat daar kalveren zijn die bij ons opgroeien en bedoeld zijn voor voedsel.”

Maar er zijn ook verschillen. Het thuisfront van de Oekraïense gasten van Linda en Eddy reageerde: ‘Konijnen heb je toch niet voor de hobby?! Die eet je gewoon op. En als ze te klein zijn, dan gaan ze in de soep.’

Door een bezoek aan de kalverhouderij ontwikkelen Oekraïners meer begrip voor onze voedselproductie en cultuurverschillen. Ze zullen heus onze konijnen niet opeten, maar tonen juist respect voor de wijze waarop wij ons voedsel produceren.

“Dat de Oekraïners hier zijn, dat doe je voor hen. Maar het geeft je ook een goed gevoel en maakt je trots op het feit dat je wat kunt betekenen voor iemand anders.”

Eddy: “Hetzelfde gevoel van trots ervaren we wanneer we mooie stukjes kalfsvlees produceren die op de beste manier in de schappen terechtkomen.”